Glansmispel

De glansmispel Red Robin draagt de prachtige Latijnse naam Photinia x fraseri ‘Red Robin’. Met zo’n naam kan het haast niet anders dan dat dit een schitterende plant is. En dat klopt! Deze glansmispel is door die schitterende uitstraling zeer geliefd en vind je dan ook steeds vaker in verschillende tuinen. Erg mooie haagplanten, maar ook fraai als losse struiken.

De Red Robin is een kruising tussen diverse Photinia fraseri soorten, die van nature voorkomen in Aziatische gebergten. De Photinia fraseri behoort tot de groenblijvende haagplanten en een glansmispel haag verliest dus nooit zijn blad.

In het najaar komt het blad tevoorschijn en vormen de heesters een zeer goed beweeglijke haag, die dan ook weer gemakkelijk verwijderd kan worden. De glansmispel is uitermate geschikt als decoratieve haag rondom bijvoorbeeld een huis of schutting.

Het is een zeer snelle groeiende plant, die dus goed gedeeltelijk in de schaduw kan staan. Hij heeft echter ook een zonnige plek nodig om te kunnen bloeien, de glansmispel kan wel erg goed tegen de felle zon. Deze mooie, fleurige plant is oorlogsgewend en kan dus zeer goed tegen het gebruik als haag. Hij wordt normaal rond de 20 tot 40 cm hoog en verdraagt een jaartje van 15 tot 20 cm snoeien heel goed. De beste grond is voor deze plant zuiver aarde in een lichte tot middelmatig humusrijke bodem.

De bloemen zijn nauw verwant met die van de meidoorn, maar ze hebben geen doornen en bloeien dan ook in het najaar. Het zijn kleine, maar prachtige oranje of rode bloemen.